"Nu ne mai tratam ca oameni, acum suntem clienti, actionari, angajati, avataruri, profiluri online, nume de utilizatori, adrese de e-mail si cheltuieli carora trebuie sa li se tina socoteala. Omul a devenit realmente virtual."
Titlu original (EN): Leaders Eat Last
Autor: Simon Sinek
Numar de pagini: 376
Categoria: Business / Leadership
Dificultate: 6/10
Cartea o gasiti pe elefant.ro aici sau pe libris.ro aici.

Simon Sinek este autorul bestsellerului "Intreaba-te de ce" - o carte despre leadership autentic in organizatiile moderne. Discursul care sintetizeaza ideile din aceasta carte este unul dintre cele mai vizualizate pe TED talks (il puteti urmari aici).

In "Liderii mananca ultimii" gasim multe informatii si exemple despre arta conducerii; leadershipul autentic se bazeaza pe sentimente umane, pe conducatori carora le pasa de oamenii pe care ii conduc mai mult decat le pasa de cifre sau de reguli.

In unele situatii critice prezentate in aceasta carte, liderii actioneaza impotriva regulamentelor pentru a-i proteja pe oameni; liderii nu se supun rigorilor cifrelor, nu accepta sfaturile statisticienilor atunci cand acestea sunt impotriva oamenilor pe care ii conduc. Acest model de conducator este vazut ca lider, pentru ca oamenii vor sa fie condusi, nu gestionati.

In spatele actiunilor noastre si a gandurilor noastre stau cateva procese chimice din organism, unul dintre acestea fiind secretia de hormoni.

Hormoni precum endorfinele sau dopamina sunt considerati "egoisti": endorfinele sunt responsabile de euforia pe care o simtim in urma efortului fizic iar dopamina ne da starea de bine rezultata in urma atingerii obiectivelor, adica a planificarii si implementarii cu succes.


Insa echipele functioneaza datorita hormnilor "altruisti": serotonina si oxitocina. Oxitocina este secretata atunci cand suntem in compania celor mai buni prieteni, a colegilor in care avem incredere sau a persoanei iubite, de aceea este numit "hormonul iubirii". Serotonina reprezinta sentimentul mandriei, sentimentul pe care il simtim atunci cand ceilalti ne plac sau ne respecta. Este hormonul care ne demonstreaza ca suntem animale sociale, considerat "hormonul leadershipului".

Despre acesti hormoni - EDSO, implicatiile lor in viata si in munca si exemple practice ne explica mai in amanunt Simon Sinek in partea a 2-a dintre cele 8 ale cartii. Ca sa mai dezvalui ceva din carte, iata despre ce sunt cele 8 parti:

1 Nevoia de a ne simti in siguranta
2 Forte puternice
3 Realitatea
4 Cum am ajuns aici
5 Provocarea abstracta
6 Abundenta distructiva
7 O societate de dependenti
8 A deveni lider

Cartea ne este utila mai ales daca suntem intr-o pozitie in care conducem oameni sau daca vrem sa ajungem intr-o asemenea pozitie, pentru ca ne face sa intelegem cum functioneza bine unele echipe si de ce alti oameni nu lucreaza la fel de bine impreuna. Gasim in carte si o multime de informatii despre cum pot fi motivati oamenii si mai ales despre mecanismul mental care sta la baza proceselor demotivationale si motivationale.
Lectura placuta!

Lucian