„Adversarul meu a aruncat in lupta pentru Cotroceni tot ceea ce invatase intr-un partid cladit pe o cultura politica rapace si neprincipiala: eschiva, atac la persoana, aroganta, dispret si tupeu. Faptul ca pe 22 decembrie 2014, la 25 de ani dupa Revolutie, la Palatul Cotroceni nu a ajuns un om politic format in matricea patentata de Ion Iliescu tine de inteligenta unui popor care a refuzat sa mai fie tras pe sfoara si care a dat o sansa schimbarii.“
Titlu original (RO): Primul Pas
Autor: Klaus Iohannis
Numar de pagini: 288
Categoria: Biografii
Dificultate: 3/10
Cartea o gasiti pe elefant.ro aici sau pe libris.ro aici.
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, se tine de cuvant si incurajeaza lectura in detrimentul TV-ului. Il vedem mai rar pe sticla decat am fost obisnuiti cu fostii presedinti, este un presedinte mai tacut, insa asta nu inseamna ca presedintele nu comunica. O face la un alt nivel si printru-un alt mijloc. La jumatate de an de la alegerile care l-au propulsat in functia de presedinte, Klaus Iohannis a lansat cartea "Primul pas" in care povesteste despre acea perioada.


„Nu exista nicio exagerare in a spune ca Romania a trecut, in toamna anului 2014, printr-un sir de scandaluri politice pe care campania electorala le a facut sa se vada in tot derizoriul lor. De la certurile ritualice, televizate, dintre fostul presedinte si premier si pana la pericolul real ca o putere corupta sa-si adapteze legislatia pentru a-si mentine pozitia, tot acest sir de nereguli semnala ca ne aflam intr un moment limita. Lucrurile nu erau ireversibile, insa daca in cateva zile, cate mai ramasesera pana la scrutinul final, oamenii nu intelegeau ca se ajunsese intr-un punct critic, democratia ar fi intrat intr-o zona minata de pericolul feudalizarii si al mutarilor discretionare. Era esential ca oamenii sa iasa la vot.“

Cronologic, volumul este o continuare a primei carti biografice a autorului, Pas cu pas. Daca in prima carte Iohannis a povestit ce credea de cuviinta despre perioada de pana la decizia de a candida pentru prima functie in stat, in aceasta carte sunt povestite momentele campaniei electorale si ale alegerilor din toamna anului 2014. Asa cum spune autorul, unele lucruri se uita si este bine ca ele sa ramana tiparite. Exista si un proverb chinezesc care spune ca o bucata de hartie pastreaza mai bine informatia decat cea mai buna memorie.

Klaus Iohannis a ales sa scrie despre dedesubturile campaniei electorale pentru ocuparea celei mai importante functii in stat. De la oamenii simpli pe care i-a intalnit pana la colegii de partid care au crezut in el, de la adversarii politici pana la sustinatorii din diaspora, de la familia care a fost aproape pana la rudele despre existenta carora presedintele a aflat doar la alegeri sau chiar dupa ce a devenit presedinte, toti sunt amintiti in aceasta carte biografica.

Cartea este scrisa in acelasi stil liniar al presedintelui, fara exagerari si fara figuri de stil. Chair si umorul din aceasta carte are un ton rece, sarcastic: presedintele spune ca a avut in aceste luni multi sfatuitori si multi prieteni, ceea ce era de asteptat. Dupa cateva luni de mandat acestia au inteles cat de mult sunt luati in considerare de catre Iohannis asa ca unii au mai incetat.

Vocile critice care afirma ca stilul lui Klaus Iohannis este plictisitor au inca un motiv sa o faca. Este interesant insa cum, in stilul rece, sunt descrise momente de emotie puternica. Autorul vorbeste rational despre trairile din campania electorala si prin aceasta carte ne invita sa ne intoarcem in timp si sa retraim acea perioada.

Lucian