"Cand nu avem instrumente simple cum sunt cartile Personalitate Plus si Personalitate Puzzle care sa ne ajute sa ii intelegem pe ceilalti, tindem sa ii judecam din perspectiva felului nostru de a fi si sa ii condamnam atunci cand nu corespund propriei noastre reprezentari."


Titlu original (EN): Personality Puzzle
Autor: Florence Littauer, Marita Littauer
Numar de pagini: 304
Categoria: Dezvoltare Personala / Psihologie practica
Dificultate: 5/10
Cartea o gasiti pe elefant.ro aici sau pe libris.ro aici.
Titlul complet al cartii este Personalitate Puzzle - Studiaza personalitatea fiecaruia si vei avea un loc de munca productiv, bine organizat, captivant si reconfortant! si este o continuare a celebrului bestseller Personalitate Plus (despre aceasta carte am scris in urma cu ceva vreme recenzia pe citesteocarte, iat-o aici).

Ca si prima cartea, aceasta debuteaza cu o descriere a celor 4 trasaturi temperamentale - Sangvinic, Melancolic, Coleric si Flegmatic - si cum sa le recunoastem. Putem sa facem si testul de la finalul cartii ca sa ne descoperim propriul temperament, daca nu ne dam seama deja din descireri. Cred ca este interesant sa ii putem cunoaste mai bine pe cei cu care lucram zilnic, si daca ii privim prin prisma propriilor lor trasaturi de temperament o sa ii intelegem mai bine si mai usor.

Cartea are 3 mari parti. Prima este despre cum sa recunoastem personalitatile celor din jur, a doua despre cum sa ii intelegem pe cei 4 si interactiunile dintre ei, iar cea de-a treia se axeaza pe cum putem sa folosim acest puzzle al personalitatilor la locul de munca, in functie de nevoile emotionale ale fiecarei personalitati din puzzle.

Citind cartea, si mai ales primele 2 parti, am avut multe "revelatii" cu privire la persoanele care ma inconjoara si la modul in care interactioneaza. Astfel de momente am avut si atunci cand am citit prima carte - Personalitate Plus, insa aici diferenta este facuta de accentul pus pe comportamentul in activitatea profesionala. 

Partea a 3-a este cea care da unicitate si valoare aparte acestei carti. Dupa ce am invatat sa recunoastem personalitatile si sa le intelegem nevoile, este momentul sa invatam cum sa folosim aceste informatii in munca noastra de zi cu zi. Daca intelegem un coleg, este mai simplu sa il motivam sa faca ceva, ca sa nu mai spun ca putem sa ne intelegem mult mai bine cu el si sa creem si mentinem o atmosfera placuta. 

Cartea poate fi utila mai ales pentru manageri, atat pentru a construi echipe in functie de compatibilitatea persoanelor cat si pentru a-i mentine motivati si productivi la locul de munca. O recomandare specifica este si pentru cei care lucreaza in vanzari sau in publicitate, pentru modul in care invatam cum se pot adapta mesajele transmise in functie de cel care urmeaza sa le primeasca. Recomand cartea oricui lucreaza intr-o echipa, sau mai general oricui lucreaza cu alti oameni.

Lucian