"Mintea psihologica este formata din 3 creiere separate: Omul, Cimpanzeul si Computerul. Tu esti omul. Cimpanzeul tau este o masina de gandire emotionala. Computerul tau este o masinarie de stocare a datelor si functionare mecanica. Oricare dintre ei poate sa ia controlul complet, insa de obicei lucreaza impreuna."


Titlu original (EN): The Chimp Paradox
Autor: Steve Peters
Numar de pagini: 368
Categoria: Dezvoltare Personala / Psihologie
Cartea o gasiti in format electronic pe amazon aici

In Paradoxul Cimpanzeului, psihiatrul de origine engleza Steve Peters ne prezinta viziunea sa asupra modului in care functioneaza creierul uman, pe intelesul nostru, al publicului larg.

Steve Peters este doctor psihiatru si matematician, implicat in pregatirea lui Ronnie Ossulivan, a echipei britanice de ciclism, a FC Liverpool si mai nou a nationalei de fotbal a Angliei. Modelul pe care l-a creat, paradoxul cimpanzeului, ne ajuta sa intelegem cum functioneaza creierul uman. 

Creierul nostru contine 3 personaje : omul, cimpanzeul si computerul - stiintific vorbim despre lobul frontal, limbic si parietal. Mintea noastra are 2 mecanisme de gandire independente, care interpreteaza independent experientele noastre : omul si cimpanzeul (frontal si limbic). Amandoi  fac parte din mintea noastra, oricare dintre ei pot sa ia controlul total, in mod normal acestia lucreaza impreuna.

Daca omul este rational, se bazeaza pe fapte si logica, are o judecata in nuante de gri si se poate autocontrola, cimpanzeul este irational si paranoic, se bazeaza pe instincte, judeca doar in alb si negru si este controlat de instincte.

Orice informatie primim este procesata prima data de cimpanzeu: acesta este mai puternic si de 5 ori mai rapid si decat omul.Cimpanzeul nu poate fi controlat, insa poate fi dresat si dirijat, prin 3 moduri diferite: exercitii, box si banane.

Computerul este de 20 ori mai rapid dect omul. Acesta contine 5 parti, cea mai importanta fiind pilotii automati -  cei care ne ajuta printre altele cu comportamentele si functiile automate ca mersul pe bicicleta sau pastrarea calmului cand lucrurile nu merg cum dorim noi.

Autorul detaliaza modelul si ne explica multe aspecte practice ale gandirii. Modul in care interactionam cu ceilalti, cum procesam informatiile, credintele noastre si fundamentele gandirii, succes, fericire, incredere, siguranta si multe altele putem sa le intelegem mai bine dupa ce asimilam informatia din aceasta carte. 

De ce este ultila aceasta carte? Pentru ca dupa ce intelegem mai bine ce se intampla in procesul de gandire, luare a deciziilor si actionare, putem sa il stapanim intr-un mod eficient. De exemplu, obiceiul de a amana ridicatul din pat, dimineata, este o actiune des intalnita, care se datoreaza “cimpanzeului”. 

In carte gasim si metode practice prin care sa “dresam” cimpanzeul sa se trezeasca de cum suna alarma. Pe langa acestea, sunt prezentate diverse exercitii prin care putem sa eliminam stresul, sa actionam in directia dorita urmarind planurile sau cum sa comunicam eficient cu ceilalti si cu noi insine. Iata doar cateva exemple ale modului in care Paradoxul Cimpanzeului are aplicabilitate practica in vietile noastre.

Lucian