"Aurul il paraseste pe omul care il forteaza in castiguri imposibile sau care asculta sfatul ispititor al escrocilor sau uneltitorilor sau care se increde in propria lipsa de experienta si dorinta romantica de investitie."


Titlu original (EN): The Richest Man in Babylon
Autor: George Samuel Clason
Numar de pagini: 144
Categoria: Dezvoltare personala / Educatie financiara
Cartea o gasiti pe elefant.ro aici

Cel mai bogat on din Babilon este una dintre cartile clasice din domeniul educatiei financiare pentru oamenii obisnuiti. Milioane de persoane au citit vechile parabole despre planificarea si obtinerea succesului financiar, fiind o sursa de inspiratie si in acelasi timp un semnal de alarma despre planificarea bugetului personal. Cartea este bazata pe principii vechi de mii de ani care tocmai prin faptul ca au trecut testul timpului ne demonstreaza autenticitatea lor.

Inainte de toate, haideti sa intram in atmosfera Babilonului: un oras antic, situat in Mesopotamia, zona actualmente apartinand Irakului, la aproximativ 100km de Bagdad-ul zilelor noastre. In ciuda lipsei bogatiilor naturale si a conditiilor climatice nefavorabile, Babilonul era renumit pentru bogatia sa: un oras "cum nu existau altele" - spuneau trecatorii. In niciun loc nu se gaseau mai multe materiale fine, haine si bijuterii mai luxoase sau mancaruri mai rafinate. Ceea ce surprindea in Babilon era contrastul dintre bogati si saraci, la cateva minute distanta.

Cetatea a fost intr-un final cucerita si a ajuns ruina cu mai mult de 2000 de ani inainte de zilele noastre. De abia in ultimele sute de ani au fost descoperite bazele acestui asezamant uman antic. Ceea ce s-a descoperit odata cu ruinele Babilonului sunt tablite cu diverse inscriptii care au stat la baza scrierii acestei carti. 

Invataturile care ni le-au lasat mai departe locuitorii Babilonului se refera la bogatiile materiale. In prima parte a cartii sunt prezentate cele 7 remedii pentru un portofel slab, aceste lucruri sunt de bun simt si cat se poate de evidente, insa stim ca lucurile simple sunt deseori greu de aplicat. Iata la ce se refera aceste 7 principii:
1 incepe sa "ingrasi"portofelul
2 controleaza cheltuielile
3 multiplica veniturile
4 apara comorile de pierzanie
5 fa din locuinta ta o investitie profitabila
6 asigura un venit viitor
7 creste-ti abilitatea de a castiga

Sfaturile practice sunt bine sustinute de povestioare, sarea si piperul acestor retete. Chiar daca se petrec intr-o lume de mult apusa, povestile sunt valabile si in zlele noastre, confirmandu-ne ca cei care nu au invatat nimic din istorie sunt condamnati s-o retraiasca. 

Pe unele personaje aveam impresia ca le-am intalnit in realitate: Nana-naid care intr-un final isi pierde toata avutia la masa de joc, Arad Gula sau Sharru Nada care sunt pasionati de munca lor si se imbogatesc in urma muncii consecvente, aceste personaje traiesc si in prezent printre noi. Iata inca un indiciu ca legile care guverneaza avutia materiala sunt vechi de secole, iar educatia financiara nu este nicidecum un domeniu nou.

Nu vreau sa fac un rezumat al cartii, de aceea va las sa descoperiti singuri in Cel mai bogat om din Babilon cele 5 legi ale aurului, tablitele din argila, despre zidurile Babilonului dar si povestile negustorului de camile sau ale celui mai norocos om din Babilon.

Daca ne pasa catusi de putin de banii nostri, ne-ar prinde bine sa citim acest clasic al finantelor personale.

Lucian